Bolje joga nego droga

Idi na sadržaj

Bolje joga nego droga

Nina Martinović Armbruster
Published by Nina Martinović Armbruster u Kolumne · 21 Jun 2020
Tags: jogayogasportzdravljeradostsrećalekovi
Bolje joga nego droga

Prosečan čovek danas bez mnogo razmišljanja poseže za raznim drogama kako bi ublažio one „normalne“ i „svakodnevne“ tegobe. Ako ne može da zaspi, proguta pilulu. Ako se prejeo, proguta pilulu. Ako ga zaboli glava, proguta pilulu. Ako je uznemiren, proguta pilulu. Postavlja se pitanje da li je to stvarno neophodno i postoji li drugačije rešenje? Na ulazu u prostor gde idem na jogu piše da je odgovor na svako pitanje:,,Više joge!“ Nisam to razumela na početku, ali kako sam se vremenom bolje upoznavala sa ovom disciplinom, počela sam da uviđam koliko koristi od nje imam u svim mogućim situacijama i na gotovo svim životnim poljima. Uverila sam se da ne postoji ni jedan sport koji u isto vreme jača i um i telo, osnažuje i mišiće i kosti ravnomerno, povećava gipkost ali i snagu, i za mene jedna od najvažnijih stvari, a koja je povezana sa umom – proširuje svesnost!

Mnogima nije poznato da su jogu kao disciplinu u stvari prisvojile neke religijske prakse kako bi ih ljudi lakše prihvatili jer su osetili da im koristi, pa onda jogu povezuju sa religijom i automatski se stvara podloga za „za i protiv“. A joga je samo disciplina. Sportska, medicinska, psihološka, sveobuhvatna i izuzetno korisna za zdravlje. Nikada nije kasno da počnemo da stvaramo balans između svog fizičkog tela i psihe. Postoje razne mogućnosti da se i najkrući polaznici polako dovedu do kakve-takve gipkosti i da najzad dozvole energiji da bez prepreka, slobodno prostruji kroz telo.

Kada se ujutro probudimo, lagano istezanje je nešto najprirodnije i najneophodnije što sebi možemo da priuštimo. Na jogi naučimo koje su to vežbe prikladne za razbuđivanje još uvek ukočenog tela, kako ne bismo nekim naglim pokretima izazvali povrede. Kada nam je jako hladno, postoje jednostavne vežbe koje će naš krvotok naterati da procirkuliše velikom brzinom i ugrejaćemo se brže nego pored peći. Kada nam je leti previše vruće, postoje tehnike disanja kojima ćemo u roku od nekoliko minuta rashladiti telo. Ako smo pospani, a potrebna nam je koncentracija, postoje položaji koji će nam osvežiti misli i od kojih ćemo odmah da živnemo. Za glavobolju joga nudi veliki broj raznih načina disanja, vežbi i položaja. Ako smo uznemireni, u određenim položajima vrlo brzo ćemo se umiriti i opustiti. Kada se prejedemo, možemo svom stomaku da pomognemo da lakše i brže svari hranu. Da, stvarno, i za to joga ima rešenje! A kada noću ne možemo da zaspimo, određeno disanje sasvim jednostavno rešava stvar. I kod paničnih napada, postoji tehnika disanja kojom se napad ublažuje, a zatim i nestaje. To sam naučila od jedne doktorke koja ne poznaje jogu, ali poznaje ogromnu moć svesnog korišćenja sopstvenog daha.

Tako sada potpuno razumem izjavu da je u jogi odgovor na svako pitanje. Onaj ko vežba jogu zapravo unapred sprečava da mu se dogodi bilo koji od poremećaja zbog kojeg bi posegao za pilulama. A ako je do poremećaja već došlo, redovnim posvećivanjem pažnje svome telu i psihi, tegobe će se ublažiti i nestati. Kako popularnost joge raste, pojavljuje se sve više i „stručnjaka“ i zato se dobro raspitajte ko je i kakav je učitelj kod kojeg želite da naučite ovu korisnu disciplinu koja ima snagu da vam promeni život na bolje. U mom slučaju, sve je bolje i sve mogu, od kad vežbam jogu!


0
reviews

Nazad na sadržaj