Kosmos - Nina Martinović Armbruster

Idi na sadržaj

Kosmos

EMISIJE
 KO-SMO-S je serijal naučno popularno zabavnih emisija u kojima se postavljaju pitanja i nude odgovori na teme ko smo, šta smo i zašto smo ovde. U trenutku u kojem živimo, a to je trenutak velikih promena na našoj planeti, čovek se sve češće pita šta je svrha njegovog života i na koji način može da postigne veću sreću i zadovoljstvo.
 
    Uviđajući da je materijalna stvarnost nedovoljna da nas trajno učini srećnima, sve više se okrećemo sebi u želji da shvatimo ko smo mi zapravo, i šta je cilj našeg boravka na planeti Zemlji. Sreća i zadovoljstvo blisko su  povezani za zdravljem i zato ćemo tokom serijala KO-SMO-S često u gostima imati lekare i medicinske radnike. U zavisnosti od teme, u emisijama gostuju stručnjaci iz raznih oblasti, naučnici, istraživači, pronalazači, učitelji i profesori. Svako od njih iz svog ugla i svog polja interesovanja ukazuje na moguće odgovore na određena pitanja i približava gledaocima saznanja do kojih je u svom radu došao. Tako se između ostalog govori o značaju osnovne i često zaboravljene funkcije našeg organizma koja nas održava u životu, a to je disanje. O toj temi u prvoj emisiji pod nazivom „Dah, duh, ili nešto treće...?“ govore pulmolog, predavač tehnike glasa i učitelj joge. Tema u drugoj emisiji je „Čije su našle misli?“, a u njoj govore sveštenik, kvantni fizičar i predavač moderne, primenjene psihologije o tome šta su misli, odakle dolaze i da li se i kako njima može upravljati.  
 
    Među ostalim temama izdvojila bih priče o tome šta je energija, šta je Homeopatija, kakve su mogućnosti prirodnih resursa... Verujem da će gledaoce posebno interesovati emisija u kojoj se bavimo proučavanjima vezanim za 2012.godinu.  U svakoj emisiji emitujemo i po nekoliko posebnih priloga sa kritičkim, ironičnim ili istraživačkim pristupom temi, a povremeno se oslanjamo i na ankete među najmlađim „naučnicima“ (deca iz prvog razreda osnovne škole) ili slučajnim prolaznicima. Goste iz inostranstva koji nisu u mogućnosti da lično učestvuju u emisiju imamao u snimljenim intervjuima. Na improvizovanoj tribini u studiju su i nekolicina mladih, znatiželjnih  ljudi koji tragaju za odgovorima na razna pitanja i koji povremeno imaju šansu da svoju radoznalost zadovolje direktnim postavljanjem pitanja prisutnim gostima u emisiji.
 
   Nakon više od 18 godina provedenih u zabavnim TV i radio programima, uvidela sam da su ovo vrlo atraktivne teme, ali da se njima u medijima često bavimo na dva ekstremna načina: ili previše strogo naučno, što prosečnom TV gledaocu bude suvoparno i pomalo dosadno, ili površno i banalno što nikako ne nudi ozbiljnije uvide u tematiku, niti navodi da se o ovim važnim temama dublje razmisli.  Serijal Ko-smo-s ponudiće popularan pristup ovim temama koje će biti prezentovane na stručan, ali i pristupačan i donekle zabavan način. Uverena sam da će gledaoci tu pronaći mnoge odgovore, a u najmanju ruku, biće im date smernice ka kvalitetnijem i ispunjenijem životu.
 
  Serijal od 56 epizoda,  emitovan je od aprila 2010., do septembra 2011. godine.

Klikom na sliku ispod, pogledajte snimke emisija Kosmos koje su emitovane na TV-u, i kasnije Kosmos intervjue na YT kanalu
Nazad na sadržaj